el-GRbg-BGtr-TRen-USru-RU
Back 

Συχνές ερωτήσεις για την εξωσωματική

Συχνές ερωτήσεις για την εξωσωματική

1) Πότε καταλήγει ένα ζευγάρι στην εξωσωματική; 
ΑΠ: Όταν, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα 1 έτους, οι ελεύθερες επαφές του ζεύγους δεν οδηγούν σε κύηση. Συνηθέστερα αίτια για αυτό είναι η σαλπιγγική βλάβη ή ορμονικές διαταραχές από την πλευρά της γυναίκας και η σοβαρή εξασθένιση του σπέρματος του συντρόφου. 


2) Τι ποσοστό των ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας ; 
ΑΠ: Εκτιμάται ότι η υπογονιμότητα απασχολεί περίπου το 15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. 

3) Πόσες προσπάθειες μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι και πόσο μπορεί να απέχει χρονικά η μία από την άλλη;
ΑΠ: Η συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών θα επιτύχει με την ολοκλήρωση το πολύ πέντε – έξι προσπαθειών, οι οποίες πρέπει να απέχουν δύο με τρεις μήνες. Δεν υπάρχει ιατρικό όριο αριθμού προσπαθειών, εφόσον βέβαια αυτές δεν παρουσιάζουν επιπλοκές και γίνονται υπό τη στενή επίβλεψη των ειδικών ιατρών. 

4) Από τι εξαρτάται το αποτέλεσμα;
ΑΠ: Πρωτίστως από την ηλικία της γυναίκας. Γυναίκες μέχρι 34 ετών έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με γυναίκες άνω των 40 ετών. Η έγκαιρη λοιπόν αναζήτηση ιατρικής συνδρομής είναι κρίσιμη παράμετρος καθώς ο χρόνος είναι εχθρός της γονιμότητας. 

5) Μέχρι πόσα έμβρυα πρέπει να τοποθετούνται;
ΑΠ: Η τοποθέτηση δύο έως το πολύ τριών εμβρύων δίνει στατιστικά το μέγιστο αποτέλεσμα συνδυασμένο με την επιθυμητή ασφάλεια. Εξάλλου, το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας θέτει το όριο των 3 εμβρύων για τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών. 

6) Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας σε διεθνές επίπεδο σήμερα; Είναι ικανοποιητικά;
ΑΠ: Τα ποσοστά επιτυχίας, που εκφράζονται σε τελειόμηνες κυήσεις ανά κύκλο εξωσωματικής, είναι 30% για το γενικό πληθυσμό και περίπου 50% για νέες γυναίκες έως 30 ετών. Τα ποσοστά αυτά, εάν συγκριθούν με το 20-25 % που ισχύει κάθε μήνα για ένα ζευγάρι υπό φυσιολογικές συνθήκες, τότε σαφώς είναι ικανοποιητικά. Ας σημειωθεί ότι το συνολικό, αθροιστικό ποσοστό επιτυχίας μετά από 5 προσπάθειες, φτάνει τα επίπεδα του 70% -80%. 

7) Χρειάζεται να διακόψει η γυναίκα την εργασία της όταν μπει σε πρόγραμμα εξωσωματικής;
ΑΠ: Σαφώς όχι. Η διαδικασία αφορά επισκέψεις σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου ενώ η όλη θεραπεία δεν διαταράσσει σημαντικά την καθημερινότητά της, είναι δηλαδή εξαιρετικά φιλική για την ασθενή. 

8) Έχει ακουστεί ότι οι ορμόνες διέγερσης των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο μαστού. Είναι αλήθεια αυτό;
ΑΠ: Κατηγορηματικά όχι και αυτό καταγράφεται σε πλήθος διεθνών ερευνών και μελετών δημοσιευμένων στα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Να μην ξεχνάμε ότι οι ορμόνες που χρησιμοποιούμε είναι απόλυτα ταυτόσημες με αυτές που φυσιολογικά παράγονται στο γυναικείο οργανισμό για τη συντήρηση της γονιμότητας και τη ρύθμιση του κύκλου. Σαφώς, οι γυναίκες που θα ακολουθήσουν κάποια θεραπεία γονιμότητας ελέγχονται επαρκώς ώστε να ξεκινήσουν την όλη διαδικασία με ασφάλεια. 

9) Είναι υγιή τα παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση;
ΑΠ: Είναι απολύτως υγιή, τόσο ψυχοσωματικά όσο και πνευματικά. Μετά από περίπου 5.000.000 παιδιά που, σ’ όλο τον κόσμο, γεννήθηκαν με τη βοήθεια της εξωσωματικής, υπάρχει τεράστιος όγκος δεδομένων που πιστοποιούν την ασφάλεια της θεραπείας. 

10) Υπάρχει τάση «ιατρικής αστυφιλίας» στα υπογόνιμα ζευγάρια και εάν ναι είναι άραγε δικαιολογημένη;
ΑΠ: Πράγματι, παλαιότερα υπήρχε η τάση ο κόσμος της περιφέρειας να αναζητά ιατρικές λύσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ειδικά για εξειδικευμένα, ευαίσθητα προβλήματα όπως η υπογονιμότητα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει ανατραπεί και σ’ αυτό ασφαλώς βοήθησε η ανάπτυξη στην περιφέρεια ιατρικών κέντρων υψηλών προδιαγραφών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα όχι μόνο από τα αντίστοιχα της Αθήνας αλλά και από αυτά του εξωτερικού. Η «Εμβρυοκοσμογένεσις» αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα προσφέροντας λύσεις στα υπογόνιμα ζευγάρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που μπορούν πια στον τόπο τους, χωρίς περιττά έξοδα και ανώφελη ταλαιπωρία, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.